Cum se dezvoltă abilitățile copiilor prin cățărat ?

Copiii au o abilitate înnăscută de a se cățăra. Pentru ei, mișcările sunt mai ușor de realizat, deoarece raportul putere-greutate este mai favorabil decât pentru un adult. Greutatea corporală este încă mică, dar forța este mare. Copiii păstrează mulți ani această forță și este bine să fie folosită în mod adecvat. Corpul copiilor este și mult mai flexibil, așa încât pot face mai ușor anumite mișcări.

Mai mult, copiii nu au sentimentul fricii. Ca părinți, vedem în asta un motiv deîngrjiorare, dar în timpul escaladei, lipsa fricii este un avantaj. Se dezvoltă, în schimb, simțul responsabilității pentru camarazi, precum și conștiința importanței concentrării în timpul escaladei. A nu îți fi teamă înseamnă deci pur și simplu libertate de mișcare, nu și neglijență sau iresponsabilitate.

Copiii nu își impun atât de multe limite. Noi, adulții, avem tendința să credem că știm de ce suntem capabili. Preferăm să nu începem anumite lucruri pentru că credem că oricum nu le putem duce la bun sfârșit, pentru că avem frică de înălțime sau avem câteva kilograme în plus. Cei mai mulți copii nu se auto-limitează în acest fel. Pentru ei, rezolvarea unei sarcini în funcție de abilitățile proprii, fără a lua în considerare constrângeri externe, este ceva firesc.

Prin cățărat pot fi dobândite o mulțime de abilități. Fiind un sport de creativitate, poate fi practicat cu succes chiar și de copiii mai puțin atletici. Cățăratul este de fapt un puzzle care trebuie rezolvat: uneori trebuie să mergi mai departe, să cauți noi rute, noi moduri de a te cațără, alteori trebuie să o iei de la început.

Care sunt efectele benefice ale cățăratului ?

Capacitatea de concentrare

În timpul cățăratului este nevoie de concentrare intensivă. Cățărându-se, copiii trebuie să fie mereu atenți la pasul următor, iar ca parteneri  trebuie să fie atenți  tot timpul și la pașii colegului lor, și să își mențină stabilitatea prin coarda cu care sunt legați. Această atenție nu e valabilă doar pentru escalada, căci o pot valorifica și în alte domenii. Copiii cățărători sunt capabili să se concentreze mai mult timp și la școală, își pierd mai greu atenția în timpul orelor.

Coordonare ochi-mâna
Prin cățărare, copiii își pun în mișcare ambele mâini și ambele picioare. Coordonarea folosirii mâinilor și picioarelor cere o atenție sporită. În timp ce calcă mai sus pe perete, trebuie deja să caute cu mâna suportul de care se pot prinde. Dacă învață din copilărie să își coordoneze mișcările în mod corespunzător, își vor însuși mai ușor forme mai complexe de mișcare. Este deci o bună pregătire pentru orice alt sport.

Capacitatea de rezolvare a problemelor
Peretele este de fapt o problema ce trebuie rezolvată. Ca să rezolve aceste probleme, copiii au nevoie de coordonarea capacităților fizice și psihice. Ei învață să nu dea înapoi dacă ajung într-o situație mai complicată sau neașteptată.

Încrederea în sine
În urmă succeselor obținute prin escalada, copiii învață să ia decizii rapide și responsabile, pentru a-și atinge în modul cel mai eficient scopurile. Trebuie să aibă încredere în propriile puteri fizice și capacitatea lor mentală. Această le de siguranță, siguranță ce se va arată mai târziu în toate domeniile vieții lor.

Ajută la învingerea fricilor
Cățăratul este deosebit de util pentru copii în descoperirea propriilor limite și capacități. Coarda de siguranță le dă posibilitatea să îndrăznească să facă lucruri pe care altundeva nu au curajul să le facă. Urcând tot mai sus, își pun limitele la încercare și de multe ori încearcă variante de traseu care ar părea să le depășească abilitățile. De multe ori, copii de 9-10 ani se cațără ușor chiar pe trasee destinate adulților avansați.

Încredere și formarea echipei
Cățăratul dă copiilor posibilitatea să vadă cum este să lucrezi cu alte persoane și cum să se integreze într-o echipa. Trebuie să aibă încredere unii în alții și să își ajute partenerul  la rezolvarea unor probleme.  Pot să ii ghideze pașii atunci când observă că nu se află pe drumul cel bun. Trebuie să aibă răbdare cu acesta, atunci când se odihnește la jumătatea drumului sau se gândește la pasul următor.

Echilibru fizic și spiritual, siguranță
Cu toate solicitările sale fizice și mentale, cățăratul nu este un sport ușor. Dar ca urmare, copiii învață să aibă încredere în propriul corp și este un sport foarte portrivit și pentru tinerii aflați în pragul adolescenței, când privesc provocările în mod mai conștient.

Ajută la fixarea unor scopuri și atingerea lor 
De-a lungul antrenamentelor, copiii învață că se pot rezolva și sarcinile complicate. Poate că nu toate cățărările lor vor fi încununate de succes, trăind astfel și sentimentul nereușitei. Din experiență noastră,  dacă un copil nu reușește să realizeze un anumit traseu, atâta tot încearcă până când într-un final ajunge sus. Copiii învață mult din greșeli și se gândesc că data viitoare să nu le mai repete.

Aduce mai aproape copiii de natură
Cățăratul în spații închise / săli este un exercițiu pentru cățăratul pe stânci. Unii se opresc aici și se gândesc că acest exercițiu în sine este destul pentru un hobby. Însă ceea ce trezește curiozitatea copiilor este cum e să încerci în natură ceea ce ei învață pe peretele artificial. Cățăratul pe stânci, poate deveni și un eveniment familial. Este dovedit faptul că mișcarea în aer liber scade nivelul stresului, conectează copiii la natură, învățându-i în același timp multe lucruri utile despre mediul înconjurător.

Capacitatea fizică de a staîn picioare

Până acum, am vorbit exclusiv despre efectele pozitive ale cataratului asupra capacităților intelectuale. Cățăratul este o activitate sportivă, așa că nu putem să nu amintim efectele sale asupra condiției fizice. În primul rând, contribuie la întărirea mușchilor coloanei vertebrale și a trunchiului. Mulți copii au probleme cu postura, mai ales școlarii. În timpul celor 6-8 ore cât stau în bancă și iau notițe, nu sunt foarte atenți la postură, iar dacă sunt atenționați să se îndrepte, le este greu să mențină această poziție mai mult timp. Același lucru este valabil și referitor la mușchii abdominali și lombari. În timpul cățăratului, acești mușchi se întăresc pe neobservate. Mai mult, prin exercițiul constant se poate corectă și piciorul plat. Devin mai puternici și mușchii picioarelor, foarte solicitați în timpul urcării.

În concluzie, cățăratul implică mușchii întregului corp. Este o formă de mișcare naturală, intuitivă, o varianta de fitness bazată pe propria greutate, în care fiecare parte a corpului se dezvoltă proporțional.