Persoanele carismatice sunt oameni cu capacități de a incinta, de a captivă, de a surprinde, de a-i uimi pe ceilalți și de a se uimi pe sine. Carisma reprezintă dragostea de viață, omul care posedă calmul, pacea interioară, seninătatea și fericirea.
Cu cît un om este mai carismatic cu atât devine mai agreabil, stimat, iubit și solicitat. O persoană carismatică e diplomată, inspiratoare și cu capacitatea de a influența.
Există părinți care nu și-au lăudat niciodată copiii, dar care vor să primească laude din partea lor. Rareori îi sărută, dar doresc să primească afecțiune de la ei. Foarte rar au înțeles greșelile comise de copii, dar cer de la ei o minte înțelegătoare. Vor să primească de la ei, ceea ce nu i-au învățat niciodată.
Pe de altă parte, părinții carismatici caută mereu să-și incite copiii, să se joace cu ei și să trăiască aventuri împreună. În unele momente sunt clovni, în altele sunt dascăli; în unele sunt răbdători, în altele sunt exigenți. Ei știu că sunt perioade în care e nevoie să-i îndrume pe copii să se impună, și sunt situații în care trebuie să îmbrățișeze și să dăruiască, sunt echilibrați și flexibili.
Părinții care nu pot spune mereu copiilor:, “mulțumesc”, “apreciez”, “sunt recunoscător” nu pot aștepta ca copiii să zică aceste cuvinte. Iar persoanele care nu dezvoltă arta de a mulțumi, cu greu va fi o persoană carismatică, încîntătoare și îndrăgostită de viață.
TEHNICĂ PRACTICĂ PENTRU “JURNALUL DE PĂRINTE”
Exerciții pentru a dezvolta carisma:
- Faceți-vă o plăcere din a-i lăuda și ajută pe ceilalți.
- Surprindeți-vă și surprindeți-i pe ceilalți. Apreciați și mulțumiți-le tuturor celor cu care colaborați.
- Nu vă lăsați cuprinși de gelozie și invidie. Apreciați succesul celorlalți, și, pe cît posibil, ajutați-i.
- Prețuiți lucrurile mărunte. Nu disprețuiți niciodată micile începuturi și lucrurile aparent neînsemnate.
- Cultivați zilnic romantismul, ca atitudine față de viață.
- Jucați-vă cu copiii voștri, fiți copii, dați voie să se zbenguie copilul din voi.
- Bucurați-vă de cel puțin 30 minute pe zi, în fiecare zi, în jocurile copiilor voștri, fiind acolo 100% fără tv, telefon, calculator, și gînduri la “ce mai am de făcut”.