Tu cum îți hrănești copilul?

Doriți să vă ajutați copilul să-și dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase? Atunci oferă-i doar mâncare sănătoasă. Nu există niciun motiv că are nevoie deloc de dulciuri sau mâncare. Dar chiar mai important decât ceea ce mănâncă este relația lui cu mâncarea. Cred că și tu vrei să fie responsabil de cât de mult mănâncă și să se bucure și să savureze ficare bucățică.

Regula de bază a hrănirii copilului tău:
Tu alegi ce alimente mănâncă.
El alege cât mănâncă și cum.

De ce?
Pentru că fiecare dintre noi se naște cu semnale interioare care ne spun cât trebuie să mâncăm. Când suprasolicităm cunoștințele înnăscute ale copiilor noștri, îi cioplim pe viață și îi stabilim astfel încât să nu poată regla independent propria alimentație.

Copiii nu au nevoie de mult. Mulți dintre ei mănâncă mult o zi și foarte puțin în următoarea, dar copiii nu se înfometează singuri. Dacă vă obsedați de cât de mult mănâncă sau intrați în luptă cu copilul atunci creați o iluzie ca mincarea defapt este stres, nervozitate, durere, neplacere etc. Si sa mai stii ca lupti cu corpul lui si nu poți câștiga o luptă cu cineva pentru propriul lui corp.

Știi care defapt este scopul tău?
Să-i oferi un sentiment de control asupra alimentelor pe care le mănîncă, ceea ce va elimina luptele și ulterior tulburările alimentare și va avea o relație frumoasă cu mîncarea. În același timp, desigur, ai grijă că ceea ce mănâncă să fie sănătos.

Strategia ta?
Așteptați cât mai mult înainte de a introduce dulciurile și nu păstra dulciuri în casă. Oferă o varietate de alimente sănătoase la fiecare masă. Lasă-l să se hrănească singur. Nu împinge copilul să mănânce mai mult decât dorește și nu-l tachinezi dacă a mâncat mult. Nu urmări cum baga fiecare lingură în gură. Și dacă copilul tău este cum a fost al meu, BLWist din prima zi, folosește pe jos o pelicula și fii pregătită să-i faci baie după fiecare masă.

Ce facem cu gustările?
Stomacul mic al copiilor are nevoie de numeroase mese mici, de-a lungul zilei. Asta înseamnă gustări, dar nu înseamnă niciodată mâncare nesănătoasă. Cele mai bune gustări pentru copii sunt porții mai mici de mâncare: biscuiti sănătoși cu brânză sau unt de arahide, fructe tăiate, supă, ouă tari, iaurt, broccoli aburit.

Mulți copii mici sunt prea ocupați în timpul zilei pentru a mânca suficient și deseori cer mâncare la culcare. Acest lucru poate stresa un părinte, dar, ati putea stabili în program o gustare foarte usoara la culcare . O puteți combina cu povestea de culcare dacă sunteți stresați de timp, dar gustările de culcare pentru copii sunt întotdeauna o idee bună.

Vorbiți despre alegeri alimentare sănătoase, dar mai ales vorbiți despre gust. Când spui „mmm ce Delicious!” în timp ce savurezi cu toate papilele gustative, atunci sigur o să vrea și el. În comparație cînd îi spui “alimentul asta e super sănătos pentru ține că e plin de nutrienți și vitamine”

Cum explicăm copiilor că nu este bine să consumăm zahăr?

Întîi începem cu răspunsul la întrebare “ce este zahărul?” .
Zahărul este o substanță dulce, extrasă din trestie de zahăr. Are gust bun, dar nu ne ajută să creștem mari și puternici.
Produsele astea sunt special ambalate pentru a ne atrage să le cumpărăm. Sunt personaje din desene animate care ție îți plac, dar asta nu înseamnă că ce este în interior este sănătos pentru ține sau pentru mine. Ambalajul frumos ascunde de cele mai multe ori prea mult zahăr.

Zahărul ajunge repede în organismul nostru, ne face să ne simțim bine, plini de energie, veseli. Apoi ne simțim moleșiți și obosiți și vrem iarăși să mâncăm ceva dulce. Suntem ca într-un carusel din care nu putem coborî. Și nu am vrea să stăm într-un carusel toată viața, nu?

Putem să le explicăm copiilor mai mari în ce alimente se găsește zahăr adăugat și putem să-i învățăm să citească etichetele. Pentru a evita frustrările, putem stabili o regulă, o zi pe săptămână în care copilul să mănânce ceva ce i se pare lui interesant.

Efectele consumului mare de zahăr se văd în timp, așa că dacă vrem să creștem o generație de copii sănătoși, copii care să nu devină dependenți de zahăr, cred că este necesar să le povestim despre efectele acestuia asupra organismului. Cu răbdare, pe un ton echilibrat și repetându-le aceste lucruri de multe ori, avem șanse să reușim.Cel mai important este să ne învățăm să ne ascultăm copii în primul rînd. Efectele consumului mare de zahăr se văd în timp, așa că dacă vrem să creștem o generație de copii sănătoși, copii care să nu devină dependenți de zahăr, cred că este necesar să le povestim despre efectele acestuia asupra organismului. Cu răbdare, pe un ton echilibrat și repetându-le aceste lucruri de multe ori, avem șanse să reușim.

Cel mai important este să ne învățăm să ne ascultăm copii în primul rînd.

E complicat? Da, este, dar trebuie să încercăm. .

Marcelina Uncu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *